Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



News

24.04.2024
Aktualizace služby WMTS ZABAGED® - polohopis
more
18.04.2024
Aktualizace Data50
more
03.04.2024
ZABAGED® - aktualizace
more
15.03.2024
Úprava oddílu Aplikace
more
28.02.2024
Novinky v aplikaci Geoprohlížeč
more
21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
more

News archives


Publikace otevřených dat ČÚZK od 01.07.2023

30.06.2023

.
Publikace otevřených dat ČÚZK od 01.07.2023
Na základě novely zákona č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, zveřejňuje Zeměměřický úřad od 1. 7. 2023 údaje ZABAGED®, ortofota České republiky, státního mapového díla, databázového souboru geografického názvosloví a bodových polí bezplatně jako otevřená data.
Resort ČÚZK nyní poskytuje ve formě otevřených dat, bezplatně, na základě jednotné licence Creative Commons CC BY 4.0., veškerá prostorová data (s výjimkou leteckých měřických snímků a archiválií). Jejich přehled je uveden na Geoportále ČÚZK, v záložce Data.
Podrobné informace o aplikacích a službách pro přístup k otevřeným datům jsou uvedeny v bloku Otevřená data.
Nejjednodušší přístup ke stažení dat je přes metadatový katalog, tj. záložku Data.
Pro každou datovou sadu je zde připraven výběr metadatových položek "Informace o produktu".
V oddílech "Distribuce" a "Stahování dat" jsou uvedeny odkazy ke všem formám přístupu, zejména odkazy na přímé stažení všech dat, pokud má produkt výdejní jednotku "celá ČR", nebo na aplikace pro výběr souborů dat předpřipravených po mapových listech. Dále jsou zde odkazy na export výřezů dat v Geoprohlížeči, nebo na metadata stahovacích služeb ATOM, případně WFS nebo WCS, které jsou již přístupné bez registrace.
Souhrn funkcí aplikace Geoprohlížeč, dostupných formátů a webových služeb pro nově otevřená data naleznete v tomto přehledu.
Aplikace Eshop umožňuje registrovaným uživatelům podat žádost o nadále zpoplatněné produkty (data leteckých měřických snímků a archiválií, tisky) a také o výdej produktů zařazených mezi otevřená data ve formátech odlišných od formátů předpřipravených souborů k volnému stahování nebo od formátů poskytovaných stahovacími službami WFS a WCS.
Za převod do požadovaného formátu může být, v závislosti na pracnosti úpravy, požadována úplata.
V aplikaci byl pro účely převodu zachován výběr obvyklých formátů a také poskytování původních výdejních jednotek.
Dále Eshop umožňuje objednat předání souborů na technickém nosiči dat.
Tento způsob předání doporučujeme vždy v případě potřeby získat jednorázově objemově velká data. Zejména se jedná o data ortofota ČR, výškopisu nebo státního mapového díla z velkého území (např. celého kraje).
Přímé stahování z datového úložiště otevřených dat pomocí dálkového přístupu nemusí být, vzhledem k zatížení přenosových linek, v tomto případě efektivní a není pro tyto případy primárně určeno. V případě dlouhého stahování dat kontaktujte, prosím, obchodní oddělení Zeměměřického úřadu e-mailem na adrese ZU-obchod@cuzk.cz, kde Vám naši specialisté poradí, jak problém řešit.
.
.