Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



News

27.05.2024
Aktualizace nové datové sady INSPIRE pro téma Ortofotosnímky (OI)
more
27.05.2024
Rozšíření celoplošné vrstvy "Císařských otisků"
more
17.05.2024
Aktualizace Data250
more
18.04.2024
Aktualizace Data50
more

News archives


Poskytování nových datových sad INSPIRE

19.07.2012

.
Poskytování nových datových sad INSPIRE
V sekci Datové sady byly zveřejněny informace a detailní metadata o nových datových sadách pro INSPIRE témata zeměpisná jména (GN) a vodstvo (HY) .

Jedná se data harmonizovaná dle prováděcích pravidel INSPIRE, poskytovaná v souladu s INSPIRE pravidly pro stahovací služby jako soubory ve formátu GML 3.2.1. Data je možno objednat v aplikaci Internetový obchod. V závěru roku 2012 je navíc plánováno spuštění on-line stahovacích služeb WFS 2.0.

Datové sady INSPIRE mají jednotnou podobu s ostatními daty vytvářenými pro příslušná témata v rámci celé Evropy. Objekty jsou reprezentovány vektorovou složkou s atributy, které obsahují další informace o objektech.

Základem datové sady zeměpisná jména je databáze geografických jmen České republiky Geonames, ke které jsou doplněna jména objektů, které jsou obsažena v Základní bázi geografických dat České republiky (ZABAGED®), ale nejsou součástí Geonames (jména ulic a náměstí, dopravních uzlů a chráněných území).

Zdrojovou datovou sadou pro téma vodstvo je Základní báze geografických dat České republiky (ZABAGED®). Datová sada je zpracována dle aplikačního schématu Physical Waters a obsahuje objekty typu Watercourse (osu i plochu u vodních toků širších než 5 m), StandingWater, LandWaterBoundary, Falls, Crossing (most, propustek, akvadukt), DamOrWeir, Ford a Lock.
.
.